Podjetniške zgodbe

ZRAK V SLOVENIJI JE NEVERJETEN!

Datum: 20.11.2018

Za začetek se vrnimo nekaj let nazaj. Podjetnik. Eden izmed najbolj zaničevanih nazivov. Najbrž bi lahko to celo veljalo za vzporednico eni izmed balkanskih kletvic. Vsi se bojimo napredka, raje sedimo za pisarniško mizo na minimalcih, potem pa vrnemo domov, kjer nas žena čaka s kosilom. Saj veste, kaj mislim … Kaj pa si človek o podjetnikih misli danes? Posvetili smo jim televizijsko oddajo, njim namenjene so štipendije, delavnice, mnoga srečanja … Danes so to inovativni ljudje, ki si upajo biti drugačni, segati višje, izstopati.

Prav mladi z novimi, drugačnimi idejami so tisti, ki jih podjetja najbolj iščejo in mogoče se Slovenci tega ne zavedamo, ne cenimo, ampak mi smo povsod. Peter in Domen Prevc, Nika Kljun, Dušan Petrač, Peter Slatnar, Herman Potočnik, Lučka Kajfež Bogataj, Goran Dragić, Tina Maze, Jurij Vega, Rok Golob, Matija Goljar … Slovencev nas je manj kot dva milijona in zdi se, da svet pozna skoraj vsakega izmed nas.

Slovenija ustvarja okolje, ki goji izume, znane po celem svetu. Talking Tom, kalkulator, skakalne smuči Slatnar, prehranski dodatek vitamina B12, načrt vesoljske postaje …

Upam si sanjati. Mogoče še ne vem, kaj želim doseči v življenju in najbrž zvenim naivno, ko rečem, da sem lahko karkoli: YouTube blogerka, nogometašica, učiteljica, morda podjetnica. Karkoli! Srečo imam, da sem odraščala v okolju, ki me ni vsak dan, ko sem odprla oči, opomnilo, da to ni mogoče. Srečo imam, da sem obkrožena z ljudmi, ki mi kažejo, da je to mogoče, me navdihujejo in potiskajo naprej. Upam si verjeti, da sem lahko karkoli.

Feri Lainšček je rekel, da so ideje v zraku. Čas je, da sežete po njih.

In moram reči, zrak v Sloveniji je neverjeten!

Hana Bujanović Kokot
Gimnazija Kranj
Zaključni pitch na Mediatlonu 2018

 

 

NAJ PODJETNE ZGODBE: KAKO SE JE PODJETJE BLAŽIČ UVELJAVILO NA ZAHTEVNEM NEMŠKEM TRGU

Datum: 12.10.2018

Podjetje Blažič iz Ljubljane, ki izdeluje in distribuira robne trakove in materiale za pohištveno industrijo, je leta 2011 prevzelo svojega nemškega dobavitelja, podjetje Furwa. V kraju Walkertshofen na Bavarskem danes zaposlujejo 40 ljudi in proizvajajo vse vrste robnih trakov iz furnirja. V Nemčiji prodajo približno petino vseh tam narejenih proizvodov, ostalo izvozijo. V prihodnjih dveh letih pričakujejo nekoliko nižjo gospodarsko rast, a so v podjetju vseeno ambiciozni, saj so veliko investirali v prilagoditev prodajnega programa nemškemu trgu. Ta je sicer zelo zahteven, saj imajo veliko lastnih proizvajalcev, ki so v svetovnem merilu najbolj napredni na področju izdelave robnih trakov. Vseeno bo podjetje Blažič tudi v prihodnje poskušalo Nemce prepričati s profesionalnostjo, točnostjo, kakovostnim produktom in storitvijo, je za revijo Slovenski SBC podjetnik povedal direktor podjetja Mihael Blažič.

#ZApodjetnoSlovenijo

NAJ PODJETNE ZGODBE: SOLATNA KRALJICA, KI NA DAN PRODA 7.000 GLAV SOLATE

Datum: 11.10.2018

Anica Tomasino Rozman v Križah pri Tržiču skupaj z možem in otrokoma piše nadvse uspešno zgodbo o kmetovanju. Na družinski kmetiji namreč pridelajo in prodajo največ solate v Sloveniji, dnevno tudi po 7.000 glav.

Anica, ki ji pravijo tudi solatna kraljica, se je pridelave solate z možem lotila pred 20. leti. K pridelavi sta pristopila drugače kot drugi kmetje. Na ta način sta dosegla hitrejšo rast solate kot konkurenca, kar sta uspešno unovčila kot tržno nišo. Podjetni kmetovalci s kmetije Pr’ Mahau so se spogledovali tudi z vstopom na avstrijski trg, a za zdaj s ponudbo ostajajo v Sloveniji, saj je povpraševanje trgovcev po njihovi solati izjemno. S pridelki zalagajo največje, med temi so Mercator, Spar, Hofer.

Zgodba družine Tomasino Rozman je dokaz, koliko podjetnosti premorejo slovenski kmetovalci.

#ZApodjetnoSlovenijo

NAJ PODJETNE ZGODBE: SLOVENSKO PODJETJE, KI ZAPOSLUJE V NEMČIJI IN NA KITAJSKEM

Datum: 08.10.2018

Podjetje Cablex group iz Mežice, proizvajalec kabelskih snopov, plastičnih in silikonskih izdelkov in mehanskih sklopov in orodij za električne naprave, ima 12 proizvodnih enot na različnih koncih sveta. Med drugim v Nemčiji in na Kitajskem. Zaposlujejo več kot tri tisoč ljudi. Osredotočeni so na masovno proizvodnjo in na segment naprednih tehnologij, kjer je mogoče doseči visoko stopnjo avtomatizacije. Posebej tesne vezi imajo z Nemčijo, od koder prihaja tudi njihov prvi kupec iz obdobja pred 30. leti, ko so ustanavljali podjetje. V Nemčiji danes nabavijo 40 odstotkov proizvodnega materiala, vanjo pa izvozijo tretjino svojih izdelkov, pojasnjujejo v podjetju. V Nemčiji imajo tudi lastno logistično in razvojno središče za avtomobilsko industrijo.

Podjetje dokazuje, kako podjetna in prodorna znajo biti slovenska podjetja.

#ZApodjetnoSlovenijo

SLOVENSKI PODJETNIŠKI PROJEKT, KI JE DAL VRHUNSKE KADRE AKRAPOVIČU IN RIMCU

Datum: 02.10.2018

Študenti v Mariboru že vrsto let ustvarjajo projekt Formula Student. Ideja tekmovanja je, da študenti ob pomoči gospodarstva zasnujejo formulo, jo fizično izdelajo, testirajo in potem z njo tekmujejo na dirkališčih po Evropi. Projekt je zahteven tako tehnično kot finančno.

Konkurenti so iz vseh krajev z razvito avtomobilsko industrijo in podporo koncernov. Pa vendar tem fantom in dekletom vedno uspe zgraditi inovativno konkurenčno formulo.

Ob koncu študija nastanejo prekaljeni mladi inženirji z znanjem konstrukcije, modernih materialov, izdelave, testiranja ter meritev. Poleg tega dobijo občutek o dimenziji časa ter financ, saj morajo v zelo kratkem času zelo skrbno planirati izdelavo in stroške. Vodje in člani ekipe so tako zelo izurjeni že v trenutku, ko zapustijo šolske klopi, v tem primeru pa so te klopi bolj nočne izmene za računalnikom v delavnici.

Bojan Čontala je vodja prodaje za Evropo v Dewesoftu in tako dela z najbolj eminentnimi strankami v avtomobilski industriji.

Dino Florjančič je direktor MonoDAQ-a, podjetja za izdelavo in prodajo merilnih instrumentov za široko potrošnjo.

Rok Marič in Edi Pasarič sta ena izmed glavnih razvojnih inženirjev v hrvaškem podjetju Rimac, ki izdeluje komponente za električna vozila ter električne superšportnike.

Vsaj dva, Andraž Krajnc in Peter Košir, delata pri Akrapoviču.

Projekt je živ dokaz, kako pomembno je spodbujanje podjetništva pri mladih. Več kot sto gospodarskih družb je v tem času podprlo ta projekt, s tem pa mladi dobijo tudi vpogled v delovanje podjetij. Sedaj se že nekaj let odvija razvoj Formule Student tudi v Ljubljani in verjamem, da bo s tem dal še več izvrstnih inženirjev. Upam, da bodo imeli okolje za delo, da bodo ustvarjali v Sloveniji tudi po končanem šolanju.

Jure Knez, Dewesoft

#ZApodjetnoSlovenijo

MLADI SO ZA PODJETNO SLOVENIJO

Datum: 01.10.2018

Matevž študira računalništvo na Cambridgu, Alek elektrotehniko na Tehniški univerzi v Münchnu. V prihodnje se želita vrniti v Slovenijo, ki bo odprta za izboljšave, za dobre predloge in bo cenila podjetnike.

Mladi so #ZApodjetnoSlovenijo.

DVA RAZLOGA, ZAKAJ MAMA SVETUJE HČERI, NAJ POIŠČE DELO V AVSTRIJI

Datum: 29.09.2018

Marija je medicinska sestra z jasnimi načeli, stroga do svojih pacientov, po drugi strani pa bi za njih naredila vse, kar je mogoče, in še tisto, kar ni. V našem zdravstvenem sistemu dela že dobrih dvajset let.

Marija ima dve hčerki, starejša je šla po isti poti kot mama in dokončuje šolo za višjo medicinsko sestro. Stanuje pri svojem fantu na Koroškem in zdaj, ob dokončanju študija, začenja iskati službo. Mama ji, ker dobro pozna zdravstveni sistem, ne more svetovati drugega, kot da si po opravljenem dveletnem stažiranju išče službo v bližnji Avstriji. Veliko višje plače in predvsem urejen sistem je tako privlačen, da daleč pretehta željo delati v Sloveniji. Tako se hčerka poleg študija uči nemškega jezika, da bo pripravljena na delo v tujini.

“Tudi sama bi šla, pa sem sedaj že prestara,” pravi mama. “Vsaj hčerka ima lahko lepše življenje. Želim si boljšega sistema, vendar pa ne verjamem, da bo do tega kmalu prišlo.”

*pravo ime avtorice je znano administratorju #ZApodjetnoSlovenijo.

 

Oddaj svojo podjetniško zgodbo (ne obtožujemo, ne žalimo)

Oddaj zgodbo
* Urednišvo si pridržuje pravice, da zgodbe ne objavi oz. jo po dogovoru z avtorjem preoblikujemo.